Poljoprivredna škola - Mezőgazdasági Iskola


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 25

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 38

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 52

08. 02. 2020. TRADICIONALNI SVINJOKOLJ

Na svinjokolju oživeli stari običaji
Deseti po redu svinjokolj u organizaciji Kluba proizvođača održan je 08. februara pre podne kod doma Vašarište u Bačkoj Topoli. Manifestacija koja čuva tradiciju nekadašnjeg načina klanja i obrade svinje te pripreme brojnih prerađevina domaćeg ukusa, okupila je više stotina posetilaca i gostiju među kojima su bili predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik SVM Ištvan Pastor, predstavnici pokrajinske administracije, predsednik opštine Gabor Kišlinder sa saradnicima, predstavnici udruženja i organizacija ovdašnjih kolektiva i zadruga, mesnih zajednica. - Ovakve manifestacije treba negovati jer daju posebnu boju u nizu običnih dana, rekao je predsednik Pastor.Važne su i zbog toga što je to prilika da se ljudi sretnu , porazgovaraju i opuste u srdačnoj atmosferi a nova lica koja se vide iz godine u godinu dobar su znak da se ono što su postavili naši preci nastavlja na pravi način. Značaj očuvanja tradicije kroz ovu manifestaciju potvrdio je i predsednik Kišlinder ističući brojnost okupljenih među kojima su i mladi koji sada od starijih mogu da uče i sazanaju više o svinjokoljima kojih danas ima sve manje. Upravo mladi bili su zaduženi za doček gostiju uz čaj, mekike , kuvano vino, a posetiocima je ponuđen tradicionalni svinjokoljski doručak- pečena krv, slanina džigerica. U realizaciji manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom lokalne samouoprave , učestvovali su i članovi Udruženja proizvođača I učenici Poljoprivredne škole .Oni su u pratnji svojih profesora, praktična iskustva proširili uz instrukcije mesara koji su danas zaklali i preradili svinju tešku više od 120 kilograma. Dugogodišnji učesnik svinjokolja, mesar Bela Šiška podsetio je da se tokom prerade iskoristi svaki deo svinje, ukusi hurke, švargle, kobasice, prilagode se zahtevu domaćina kod kojeg se radilo, a nakon par nedelje usoljeno meso, slanina, šunka i kobasice stićiće na sušenje.

received 3057230630953993  received 841535296317705  

received 169195727712825  FB IMG 1581182544451

FB IMG 1581182348115  FB IMG 1581182384999

FB IMG 1581178868525  received 473521306650672

Vi ste ovde: Смерови / Трогодишњи смерови / Произвођач прехрамбених производа / Школски живот / Дешавања у школи / 08. 02. 2020. TRADICIONALNI SVINJOKOLJ