Poljoprivredna škola - Mezőgazdasági Iskola


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 25

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 38

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/poljosk/public_html/poljoskola.edu.rs/plugins/content/imageshow/imageshow.php on line 52

Istorijat škole

Želja za organizovanjem obrazovanja u poljoprivrednoj struci datira još od kraja XIX veka. Tokom prvih decenija XX veka stručno obrazovanje se odvijalo samo na kratkim kursevima.
Zbog razvoja poljoprivrede i agrarne nauke posle Drugog svetskog rata, a na sednici Narodnog odbora 27.05.1961. godine,  donesena je odluka o osnivanju škole u Bačkoj Topoli.
Zgrada škole je sagrađena u toku 1962. godine, dok je nastava započela 1.09.1961. u Periodičkoj školi. Na početku svog razvoja škola je morala da reši pitanje školske ekonomije što je i uspela školske 1965/66. godine, čime je mogla organizovati praktičnu nastavu.
Poljoprivredna škola otvara opšti smer 1969. godine i obrazuje isti do velike školske reforme. Školske 1975/76. godine sve tri bačkotopolske škole uključuju se u reformu i svaka za sebe otvara prvi razred "zajedničkih osnova". Ovakvo rešenje nije bilo najbolje i zato je već naredne godine izvršena reorganizacija.
U to vreme Poljoprivredni školski centar ima tri smera: ratarski, stočarski i poljoprivredno-mašinski. Sva tri smera imaju nastavu na srpskom i madjarskom nastavnom jeziku. Tih godina škola je pokrenula i druge smerove, ali se osamdesetih godina pokazalo da škola nije postigla svoje ciljeve,
U očekivanje nove reforme, a zbog racionalnog korišćenja kadrova, na inicijativu Skupštine pokrajine i opštine, dolazi do integracije tri škole 1.10.1982. godine, odnosno osnivanja centra za obrazovanje "Petefi brigada". Naša škola je time dobila obrazovnu, ali ne i ekonomsko-finansijsku samostalnost.
Od 1.09.1990. godine Poljoprivredna škola se osamostaljujei okviru smerova za poljoprivredu i proizvodnju hrane omogućava širok dijapazon struka. Učenici mogu izabrati smerove: poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, uzgajivač sportskih konja, pekar finog peciva i cvećar.
Početkom novog milenijuma sa još 49 škola u Republici Srbiji uključuje se u CARDS program Evropske Unije, po novim nastavnim planovima i programima za četvrti stepen na smerovima :poljoprivredni, prehrambeni i veterinarski tehničar.
Stvoreni su uslovi za ubrzanu modernizaciju teorijske i praktične nastave. Tokom ovih deset godina obnovljeni su kabineti, nabavljena oprema za bio-tehnološku i hemijsku nastavu, rekonstruisanon je grejanje školske zgrade i fiskulturne sale na zemni gas. Izvršena je i modernizacija školske ekonomije za što bolje odvijanje praktične nastave.
Danas je to moderna škola sa učeničkim domom i izgradnji, multimedijalnom nastavom, savremeno opremljenim učionicama, fitnes salom i još mnogo toga neophodnog za izvođenje efikasnog vaspitno-obrazovnog rada.
Škola saradjuje sa poljoprivredno-prehrambenim školama u zemlji i okruženju i time nastoji razvijati obrazovno-vaspitni rad, kao i uspešnu proizvodnju.
Vi ste ovde: Школа / Историјат школе